You are here
Home > Actualitate > Muncitorii români, așteptați de patroni in Germania la aeroport ca niște salvatori, Cât câștigă românii plecați să culeagă sparanghel – VIDEO
loading...

Muncitorii români, așteptați de patroni in Germania la aeroport ca niște salvatori, Cât câștigă românii plecați să culeagă sparanghel – VIDEO

Primele avioane cu muncitori români au aterizat joi pe Aeroportul din Rheinmünster-Söllingen. Mulți fermieri i-au așteptau cu nerăbdare pe români si i-au întâmpinat la sosire. 

Primul dintre cele șapte avioane cu muncitori români a venit joi de la Cluj, la 14:50, cu o întârziere de 50 de minute, scrie publicația bnn.de. Oamenii au fost așteptați de fermieri ca niște adevărați salvatori, cu microbuze sau autocare gata să-i preia. Unii dintre patroni au venit personal pentru a-i prelua pe români. 

Aproximativ 1.300 de muncitori români au ajuns ieri în Germania

Martin Walther este doar unul dintre fermierii nemți care au așteptat în fața terminalului. El a preluat cinci muncitori pentru a-i transporta la ferma sa situată la 250 de kilometri de aeroport. Fără muncitorii din România, spune Walther, ar fi fost imposibil să culeagă sparanghelul de pe câmp. 

Ștefan Huber, de la ferma Huber din Iffezheim, a întâmpinat, de asemenea, cinci români, dintre cei 189 care au venit cu primul zbor. Huber spune: „Așteptăm încă 25 saptamana viitoare”.

Un alt fermier din Gifhorn a întreprins o călătorie de șase ore din nordul Germaniei pentru a-i prelua de urgență pe lucrătorii sosiți din România.

(w670)

Producătorii de sparanghel răsuflă ușurați

Producătorii de sparanghel din Germania răsuflă ușurați, după ce guvernul federal a relaxat restricțiile de intrare pentru lucrătorii agricoli români. Aproximativ 40.000 de oameni, majoritatea români, au voie să intre în țară în lunile aprilie și mai. Aproximativ 148.000 de lucrători sezonieri din Europa de Est lucrează în mod normal în câmpurile germane în fiecare an. 

Potrivit aceleiași publicații, oamenii vor fi cazați în condiții speciale și vor fi supuși unor controale medicale periodice.

Pe site-urile de recrutare au apărut zeci de anunţuri potrivit cărora se caută persoane dornice să culeagă sparanghel în Germania. Potrivit ofertelor de muncă, plata se face per kilogram de sparanghel cules şi este de 55 de cenţi. Pentru cei care vor plata pe oră, se oferă 9,35 euro BRUT. Asta înseamnă 8 EURO net / oră. 

Din acești bani, se scad 6,50 euro pe zi pentru cazare și 10 euro pe zi pentru trei mese.

Cât câștigă de fapt românii plecați să culeagă sparanghel

Pe baza ofertelor prezentate în anunțurile de profil, un calcul simplu arată că într-o lună cu 21 de zile lucrătoare în care muncește 8 ore pe zi, un român va rămâne în mână cu aproximativ 1.000 de euro pe lună.

8 EURO X 8H X 21 zile = 1.344 EURO. 

1.344 EURO – 195 – 210 = 939 EURO

Calculul este valabil pentru 8 ore de muncă pe zi, 5 zile pe săptămână, însă de obicei românii muncesc mult mai mult de atât. 

Iată doar două dintre anunțurile publicate pe site-urile de recrutare.

(w670)
(w670)

Primele avioane cu muncitori români au aterizat joi pe Aeroportul din Rheinmünster-Söllingen. Mulți fermieri i-au așteptat cu nerăbdare pe români si i-au întâmpinat la sosire. 

Cât câștigă românii plecați să culeagă sparanghel în Germania În ultimele zile, mii de români s-au înghesuit să plece la cules de sparanghel și căpșuni în Germania. Cât câștigă de fapt lucrătorii sezonieri care pleacă la cules de sparanghel sau căpșuni.

VIDEO 

(w670)

Sursa foto: bnn.de.

Lasă un răspuns

Top