You are here
Home > Actualitate > Ce a învățat din această pandemie Raed Arafat, COVID-19 i-a dat o lecție
loading...

Ce a învățat din această pandemie Raed Arafat, COVID-19 i-a dat o lecție

Raed Arafat a învățat ceva din această pandemie de COVID-19. Șeful DSU a recunoscut acest lucru chiar el. Medicul a susținut că dacă s-a înțeles ceva în toată această perioadă, acest lucru are legătură cu spitalele. Raed Arafat a dat detalii cum ar trebi să ne raportăm la unitățile spitalicești, mai ales din perspectiva a ceea ce trăim raportat la COVID.

Raed Arafat a învătat o lecție importantă de pe urma pandemiei cu COVID-19. Aceasta are legătură cu spitalele. În opinia șefului DSU, spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de costuri şi eficienţă. Potrivit lui Arafat, pandemia a demonstrat că un spital nu trebuie considerat eficient dacă are un grad ridicat de ocupare.

“În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, consideră Raed Arafat, conform news.ro.

“Dacă am învăţat ceva din această pandemie este că spitalele nu pot fi tratate cum le-am tratat până acum, ca entităţi în care trebuie să ai, să fie gradul de ocupare să fie 90 şi ceva la sută, atunci spitalul e perfect. Uite, gradul de ocupare de 90% înseamnă că dacă ai un dezastru nu mai ai unde să pui bolnavii. Germania de ce s-a descurcat bine? Are cel mai mare număr de paturi de acut pe cap de locuitor din Europa. (…) Şi în condiţiile unui dezastru au găsit o flexibilitate mai mare la ei decât au găsit alte ţări. În mod normal, o secţie de Terapie Intensivă dacă toată ziua este plină sută la sută înseamnă că nu ai destul. Înseamnă că tu trebuie să ai încă o lărgire, încă un număr de paturi de terapie intensivă până când ajungi la nivelul în care paturile aşteaptă bolnavii, nu bolnavii aşteaptă paturile”, a afirmat Raed Arafat, într-o emisiune difuzată miercuri seară de Prima TV.

Arafat: Spitalele nu trebuie privite precum fabricile
Arafat este de părere că spitalele nu trebuie privite precum fabricile, în termeni de cost şi eficienţă.

“Noi trebuie să ne gândim la un aspect foarte clar: spitalele nu sunt ca să fie făcute cost eficiente, ca fabricile. Spitalele trebuie să fie considerate ca entităţi de infrastructură critică, care trebuie să fie funcţionale, trebuie să aibă rezervă, trebuie să aibă rezervă de resursă umană, rezervă de spaţiu şi să fie pregătite pentru orice situaţie neaşteptată, orice situaţie anormală. Spitalele nu sunt numai pentru cazurile de zi cu zi, spiralele sunt şi pentru ce se întâmplă astăzi, în pandemie”, a adăugat Raed Arafat.

În opinia sa, sectorul privat are rolul lui.

“Eu nu sunt împotriva sectorului privat, dar trebuie spitalele publice să fie întărite şi trebuie, părerea mea, rupte de această legătură prin personalul care se plimbă între cele două”, a mai afirmat Raed Arafat. El a arătat că în alte ţări este ilegal ca un medic să lucreze şi în sistemul sanitar public şi în cel privat.

FOTO: INQUAM/Bogdan Ioan Buda

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top