You are here
Home > Actualitate > Alertă meteo ANM! Cod portocaliu de caniculă în România. Ne vom topi la aproape 40 grade UPDATE
loading...

Alertă meteo ANM! Cod portocaliu de caniculă în România. Ne vom topi la aproape 40 grade UPDATE

România este lovită de un val extrem de căldură zilele acestea. În special cei din vestul ţării vor fi nevoiţi să suporte temperaturi de aproape 40 de grade Celsius. Meteorologii ANM au emis un Cod portocaliu şi unul galben pentru zilele de 13 şi 14 iulie.

UPDATE: Prognoza meteo lunară anunță că vom avea parte de caniculă și temperturi ridicate până la finalul lunii iulie. Vara a venit în adevăratul sens al cuvântului cu disconfort termic accentuat.

Știre inițială

România se topeşte de căldură! Specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) au emis, marţi, două Coduri ce vizează cea mai mare parte a ţării.

Este vorba despre zilele de marţi şi miercuri, 13 şi 14 iulie, potrivit ANM.

Medicii recomandă să nu vă expuneți la soare în această perioadă, mai ales în perioada amiezii. De asemenea, trebuie să vă hidratați consumând suficiente lichide.

Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi de până la 39 de grade!
Astfel, pentru zilele de 13 şi 14 iulie, ANM a emis un Cod portocaliu de disconfort termic accentuat şi caniculă.

În județele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiș și Caraș-Severin disconfortul termic va fi accentuat și va fi caniculă. Temperaturile maxime vor fi în general de 37-39 de grade Celsius, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 22-20 de grade.

În cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat și în zilele următoare, mai transmit meteorologii.

Sursa foto: meteoromania.ro

Cod galben pentru mare parte a ţării

În plus, pentru aceleaşi două zile a fost emis şi un Cod galben de val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă.

Valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării. Disconfortul termic va fi ridicat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități și local va fi caniculă.

În după-amiaza și seara de marți (13 iulie), pe alocuri vor fi manifestări specifice instabilității atmosferice, la munte, precum și în regiunile estice și sud-estice.

Vom avea o lună iulie mai călduroasă decât în mod normal

Specialiştii ANM au mai publicat şi estimările meteo pentru următoarea lună. Temperaturile vor fi mai ridicate decât media perioadei în luna iulie, ele urmând totuşi să revină la normal în luna august.

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice în săptămâna 12-19 iulie, în toate regiunile ţării, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele vestice, centrale și nordice.

Regimul pluviometric va fi local excedentar în extremitatea de vest a țării, iar în rest va fi în general deficitar, mai ales în zona Carpaților Orientali și în estul Carpaților Meridionali.

Sursă foto: Dreamstime

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top