You are here
Home > Actualitate > Se întâmplă în toate magazinele din România! Va fi absolut obligatoriu acest lucru
loading...

Se întâmplă în toate magazinele din România! Va fi absolut obligatoriu acest lucru

La începutul acestui an, ANPC a venit cu o propunere interesantă pentru Executiv, cu privire la ofertele de reducere din magazine. Acum, Executivul reia aceste discuții pentru a diminua numărul ofertelor false de reducere.

Se schimbă regulile în magazine! Ce va apărea, obligatoriu, lângă prețul redus al produselor. Se aplică din mai 2022
Potrivit propunerii venite din partea ANPC, comercianții vor fi obligați să afișeze la raft, pe lângă reducerea acordată, cel mai mic preț pentru produsul redus în ultimele 30 de zile. Această propunere a fost readusă în discuții de către Executiv, după ce a fost propusă de ANPC la începutul acestui an.

Potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, comercianții care nu respectă noile reguli vor avea de plată amenzi de până la 35.000 de lei.

Așadar, proiectul introduce un nou articol în Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 care reglementează modalitatea de indicare a prețurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare privind informațiile pentru consumatori legate de reducerile de preț.

Proiectul mai spune că orice modificare de reducere a prețului trebuie să indice prețul aplicat anterior de către comerciant, acesta reprezentând cel mai scăzut preț practicat în ultimele 30 de zile înainte de data aplicării reducerii.

Mai mult decât atât, în proiect sunt prevăzute și opțiuni de reglementare la nivel național pentru produsele care sunt aproape de data expirării.

Potrivit proiectului, reglementările urmează să intre în vigoare la data de 28 noiembrie 2021 și trebuie să se aplice de la data de 28 mai 2022.

Care sunt prevederile propuse de actul normativ
Art.I. – Hotărârea Guvernului nr. 947/2000 privind modalitatea de indicare a preţurilor produselor oferite consumatorilor spre vânzare, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 643 din 09 septembrie 2008, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

  1. După articolul 4, se introduce un nou articol, articolul 41, cu următorul cuprins:

“Art.41. – (1) Orice anunț de reducere a prețului indică prețul anterior aplicat de vânzător pentru o perioadă determinată, înainte de aplicarea reducerii de preț.

(2) Prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 30 de zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

(3) În cazul bunurilor susceptibile a se deteriora sau a se perima rapid, prețul anterior reprezintă cel mai scăzut preț practicat de vânzător în perioada ultimelor 10 zile înainte de data aplicării reducerii de preț.

(4) În cazul bunurilor prezente la comercializare ȋntr-o perioadă mai mică de 30 de zile, preţul anterior reprezintă cel mai scăzut preţ practicat de vânzător ȋn această perioadă ȋnainte de data aplicării reducerii de preţ.

(5) Dacă reducerea de preț este majorată treptat, fără ȋntrerupere, pe perioada aceleiasi campanii de reducere prețul anterior, asa cum este descris la alin (2), este considerat prețul fără reducere înainte de prima aplicare a reducerii de preț.

  1. Articolul 12 se modifică şi va avea următorul cuprins:

“Art.12. (1) Neindicarea preţului pe unitatea de măsură potrivit art. 4 – 7, art.10 – 11 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei;

(2) Nerespectarea prevederilor art. 41 constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.000 lei la 35.000 lei.

(3) După caz, următoarele criterii neexhaustive și orientative sunt luate în considerare pentru aplicarea de sancțiuni:

(a) natura, gravitatea, amploarea și durata încălcării;

(b) orice acțiune întreprinsă de comerciant pentru a atenua sau a repara prejudiciul suferit de consumatori;

(c) orice încălcare anterioară săvârșită de comerciant;

(d) beneficiile financiare dobândite sau pierderile evitate de comerciant datorită încălcării, dacă sunt disponibile datele relevante;

(e) sancțiunile aplicate comerciantului pentru aceeași încălcare în alte state membre, în cazurile transfrontaliere în care sunt disponibile informații cu privire la astfel de sancțiuni prin mecanismul instituit prin Regulamentul (UE) 2017/2394 al Parlamentului European și al Consiliului;

(f) orice alt factor agravant sau atenuant aplicabil circumstanțelor cazului.”

  1. Articolul 14 se modifică şi va avea următorul cuprins:

“Art.14. Dispoziţiile art. 12 referitoare la contravenţii se completează cu dispoziţiile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare.”

Art.II. – (1) Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 28 mai 2022.”

Sursă foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Top