You are here
Home > Actualitate > Decizia momentului pentru cei cu centrale termice de apartament! Legea votată astăzi de Parlament
loading...

Decizia momentului pentru cei cu centrale termice de apartament! Legea votată astăzi de Parlament

Potrivit unei legi anterioare, românii rău-platnici urmau să fie debranșați de la gaze și electricitate. Cu toate acestea, Senatul a adoptat, luni, în unanimitate, ca primă cameră sesizată, OUG 84/2021 referitoare la debranşarea/deconectarea clienţilor rău-platnici la gaze naturale şi energie electrică, amendând actul normativ prin exceptarea de la debranşare a anumitor consumatori, în starea de alertă.

Senatul a dat undă verde! Românii care nu vor fi debranșați de la gaze și electricitate
Categoriile exceptate sunt consumatorul vulnerabil de energie definit prin Legea 226/2021, consumatorul final casnic de energie electrică ce are un consum mediu lunar mai mic de 100 kWh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold şi consumatorul final casnic de gaze naturale ce are un consum mediu lunar mai mic de 1.000 Kwh şi nu mai mult de şase facturi neachitate în sold.

„Nerespectarea prevederilor de către operatorii de transport şi distribuţie de energie electrica şi gaze naturale se sancţionează cu amendă de la 200.000 lei la 300.000 lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii se fac de către reprezentanţii împuterniciţi ai ANRE”, se arată în ordonanţă.

Se abrogă articolul 72 din OUG 70/2020
Ordonanţa de urgenţă, în forma emisă de Guvern, abroga articolul 72, alineat 1, din OUG 70/2020, prevedere care stabileşte că pe perioada stării de alertă operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă.

Actul normativ al Guvernului prevede includerea unei perioade de tranziţie de 90 de zile, în timpul căreia clienţii finali care au beneficiat de prevederile articolului 72, alineat 1 ale OUG nr. 70/2020 nu pot fi deconectaţi pentru debitele restante aferente perioadei de aplicabilitate ale respectivelor prevederi, aceştia având posibilitatea să identifice, împreună cu prestatorii de servicii din domeniile energie electrică şi/sau gaze naturale şi în funcţie de situaţia proprie, soluţii pentru achitarea debitelor restante.

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

VINE IARNA în România! O vreme cumplită lovește întreaga țară.

Decizia momentului pentru cei cu centrale termice de apartament! Legea votată astăzi de Parlament
De la 1 noiembrie se aplică legea consumatorului vulnerabil
Premierul României, Florin Cîțu, a vorbit joi seară la TVR, despre plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică. De asemenea, premierul a spus de când se va aplica legea consumatorului vulnerabil.

„De la 1 noiembrie se va aplica legea consumatorului vulnerabil. Va fi o lege care se va aplica în fiecare an.

În cazul celor care nu se înacadrează în lege, am pregătit alte măsuri. În cazul consumatorilor casnici, vom putea compensa o parte din facturi, astfel oamenii vor plăti mai puțin bani pentru că o parte din factură va fi subvenționată de stat.(…) Pentru consumatorii non-casnici vor fi cam aceleași măsuri.”, spune acesta.

Lasă un răspuns

Top