You are here
Home > Actualitate > Lovitură totală de la 1 noiembrie. Nenorocirea care zguduie România. S-a dat ordin
loading...

Lovitură totală de la 1 noiembrie. Nenorocirea care zguduie România. S-a dat ordin

Sâmbătă a avut loc Congresul PNL, eveniment în care liberalii și-au ales noul președinte. În același timp, fabricile au primit o notificare de dublare a prețurile energiei electrice, spune Dragoș Damian, director general Terapia Cluj.

Lovitură totală pentru români! Ce s-a întâmplat cu prețul energiei electrice în timpul Congresului PNL
Așadar, potrivit directorului general Terapia Cluj, prețul energiei electrice ar putea fi de patru ori mai mare în 2022, decât a fost în 2019. Dragoș Damian mai spune că aceste scumpiri se vor regăsi pe lanțul de producție, lucru ce va deschise o spirală inflaționistă.

„Domnule Orban, domnule Cîțu, doamnelor si domnilor delegati la Congresul PNL, vineri 24 septembrie la pranz foarte multe fabrici din tara (poate toate) au primit notificare de DUBLARE a pretului la energia electrica activa.

Dupa ce am mi-am revenit din soc, am sunat vreo 15 directori de fabrica (din mai multe domenii) care au confirmat ca toti au primit notificare de dublare a pretului – de la 1 ianuarie 2022, unii chiar de la 1 noiembrie 2021, asta insemnand putine zile in care se poate negocia. Suntem la 600-700 lei / MWatt, dar intelegem ca in 2022 se poate ajunge si la 1000.”, spune acesta.

Dragoș Damian a mai precizat că ceea ce se întâmplă acum este ironic, având în vedere că ”multe fabrici să fi decis cu câteva luni în urmă, când au început scumpirile, să treacă la contracte fixe la piața liberă.

”Ironia face ca multe fabrici sa fi decis cu cateva luni in urma, cand au inceput scumpirile, sa treaca de la contracte fixe la piata libera, ascultand de autoritati in loc sa asculte de furnizori, care au dat atunci recomandarea corecta: “luati acum si asa, va fi mai rau”. Si o alta ironie face ca unii operatori industriali sa fie notificati despre crestere desi au contracte fixe pentru inca o perioada lunga.”, mai spune acesta.

Dragoș Damian: Aceasta scumpire va genera o reactie inflationista incredibila, greu de anticipat
Acesta a avertizat cu privire la faptul că unii români vor avea de plată mai mult pentru energia electrică, în timp ce companiile vor avea ”impact în profitul realizat”.

Mai mult decât atât, directorul general Terapia Cluj spune că este posibil ca unele multinaționale să regândească ”operațiunile din România”.

”Unii operatori vor “transfera”tarifele mai mari catre clienti crescand preturile, daca cererea o va permite, alti vor avea impact in profitul realizat, ceea ce inseamna si mai putini bani pentru veniturile bugetare din impozit. Poate ca unii antreprenori vor inchide, neputand absorbi o dublare de tarif. Poate ca unele multinationale vor regandi operatiunile din Romania, din cauza cresterilor costurilor de productie odata cu dublarea tarifului la utilitati, la care se adauga si asteptata crestere a salariului minim.”, spsune acesta.

Apel către principalul partid de guvernare
Dragoș Damian a precizat că face ”acest apel catre principalul partid aflat la guvernare, care va ramane la guvernare, pentru ca operatorii industriali nu reusesc sa inteleaga o serie de lucruri simple”. Directorul general Terapia Cluj continuă prin a preciza care sunt aceste lucru simple.

”Cum se poate dubla practic in nici sase luni pretul la energia electrica, unde sunt agentiile de control? Unii spun ca a crescut cererea dupa pandemie, dar este imposibil ca cererea sa fie mai mare decat era in 2019, cand eram la sub 250 lei / MWatt. Altii spun ca suntem victima colaterala a jocurilor est-vest. Altii spun ca cresterea violenta va fi sursa pentru plata compensatiilor pentru consumatorul vulnerabil – au fost deja declaratii ca plata se va face din castigurile furnizorilor care iata, le obtin prin dublarea tarifelor industriale;

Nu mai exista de loc energie “Made in Romania”? Avem carbune, apa, gaz, petrol, unde sunt, cum pot fi optimizate chiar si tranzitoriu si chiar si cerand acordul UE, pana intra banii pentru Green Deal si avem trecere la energie neconventionala?

De ce atunci cand eram pe contracte fixe am fost incurajati de autoritati sa mergem in piata libera, unde “competitia va regla preturile”?

Și nu in ultimul rand, unde se va ajunge? La 1000 lei / MWatt – repet, de aproape 4 ori pretul din 2019 – putem usor anticipa o inflatie anualizata de 7-8%.”, este mesajul acestuia, postat pe Facebook.

Sursă foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Top