You are here
Home > Actualitate > ULTIMA ORA: Se impune carantina națională? Anunțul care zguduie România: Stare de urgență de săptămâna asta
loading...

ULTIMA ORA: Se impune carantina națională? Anunțul care zguduie România: Stare de urgență de săptămâna asta

De câteva săptămâni, pandemia de coronavirus face ravagii în România. Numărul infectărilor și al deceselor crește de la o zi la alta, iar cercetătorul Octavian Jurma este de părere că singura soluție pentru a salva situația este introducerea stării de urgență.

Cercetătorul Octavian Jurma trage un semnal de alarmă disperat după ultimele date oficiale de la autorități. Potrivit acestuia, autoritățile ar trebuie să ia măsuri drastice pentru a încetini răspândirea virusului.

El se întreabă totodată până când vor rămâne școlile deschise, precizând că cea mai bună soluție este închiderea acestora pentru alimenta pandemia. Medicul susține că prețul pentru salvarea vieților îl reprezintă închiderea școlilor, însă autorităție nu își pot permite acest lucru și lasă virusul să evolueze liber, fără nicio restricție.

„Sunt imperative niște măsuri de limitare a circulației virusului, care sunt total ignorate.

(…) Până când ținem școlile deschise? Nu este mai simplu să începem să închidem lucrurile care alimentează pandemia, ținând incidența sub 3 la mie? Ăsta este prețul! Am vrut să ținem lucrurile relaxate și deschise cu orice preț. Ăsta e prețul! Prețul este închiderea școlilor, dacă nu le închidem prețul va fi internarea unui număr tot mai mare de minori în spitale. Ne permitem asta? Ne permitem infectările? Ăsta e singurul lucru pe care ni-l permitem în această pandemie?

Întreb și eu, că altceva nu văd, decât că nu ne permitem nimic altceva decât să lăsăm numărul de infectări și să se umplem spitalele. Dacă ăsta e singurul lucru pe care ni-l putem permite în continuarea, evident, înseamnă că noi ca națiune ne permitem inclusiv această decizie: că vom lăsa valul să evolueze liber, fără nicio măsură de restricție!”, a declarat Octavian Jurma la B1 TV.

Carantină totală în România! Se va închide totul. Când se va introduce
Stare de urgență și carantină națională în această săptămână
Totodată, cercetătorul a mai precizat că în opinia sa, singurul lucru care ar putea salva vieți îl reprezintă o carantină națională și introducerea stării de urgență în această săptămână.

În cazul în care autoritățile nu vor lua măsuri, Octavian Jurma susține că vom putea trece chiar și de 20.000 de infectări zilnice. Acesta a mai menționat că mulți politicieni nu înețeg prețurile acestor măsuri de relaxare și urmările pe care le vor avea.

El a dat exemplu restul Europei unde s-au impus măsuri drastice, România fiind un caz singular.

„La această oră, singurul lucru care ar putea preveni 20.000 de cazuri ar fi o carantină națională și inducerea stării de urgență săptămâna asta! Săptămâna asta, pentru că orice măsură pe care o luăm durează 14 zile până când se întâmplă! Deși 15.000 de cazuri sunt inevitabile. 20.000 de cazuri poate, însă dacă nu luăm măsuri în această săptămână, vom ajunge la 20.000 de cazuri.

Nu știm cât de sus se poate duce pandemia, pentru că niciodată, nicio țară nu a îndrăznit să lase pandemia să evolueze liber cum facem noi! Asumat politic cu orice preț. Am auzit asta în repetate rânduri din gura unor politicieni care cred că nu înțeleg despre ce vorbesc și nu înțeleg care e prețul pe care-l vom plăti atunci când ei spun că vor ține relaxată și deschisă țara cu orice preț.

Din păcate, la noi, „cu orice preț” înseamnă că nici nu ne vaccinăm, nici nu vrem să testăm, nu vrem să facem absolut nimic din lucrurile care pot limita circulația pandemiei. Lucru pe care toate țările din UE, aproape toate le-au făcut! România e un caz singular!”, a mai adăugat el

Ce înseamnă incidența de peste 6 la mie
Medicul a explicat și ce înseamnă o incidență de 6 la mie. Potrivit acestuia, din 166 de persoane pe care le întâlnim, una dintre ele a fost infectată în ultimele 14 zile.

El subliniază faptul că riscul epidemiologic este unul uriaș, iar România se află într-o fază accelerată cu zeci de mii de infectări zilnice, lucru care pune presiune pe spitale.

„O incidență de 6 la mie înseamnă că 1 din fiecare 166 de persoane cu care te întâlnești, a fost infectat în ultimele 14 zile. Însă, având în vedere să sunt cel puțin 5 persoane pentru fiecare confirmat, care nu sunt confirmate, asta înseamnă că 1 din 33 de persoane cu care te întâlnești a fost infectată în ultimele 14 zile.

Discutăm de un risc epidemiologic uriaș! Suntem într-o fază foarte, foarte accelerată. Și astăzi vom aveam 10.000 de cazuri, acest lucru va pune o presiune uriașă asupra spitalelor și va face ca o mulțime de servicii medicale să nu mai fie disponibile. Trebuie să facem ceva!

Săptămâna viitoare vom vedea 15.000 de cazuri, indiferent de ce facem acum, iar dacă nu luăm masuri, în două săptămâni o să depășim și 20.000 de cazuri. Este foarte posibil să ajungem la un platou la jumătatea lunii octombrie, dar asta înseamnă că vom mai avea încă un rând de dublare. Deci asta înseamnă 20.000 de cazuri cu ușurință dacă nu facem ceva”, a mai spus medicul.

Octavian Jurma a adăugat că dacă autoritățile nu vor lua măsurile necesare, la finalul lunii octombrie numărul internărilor din spitale se va dubla, iar situația de la ATI, unde se duce o luptă între viață și moarte va fi mai gravă. Medicul estimează depășirea a 400 de decese săptămânale.

„Spre finalul lunii octombrie lucrurile vor arăta foarte grav, pentru că, în general, numărul de internări mediu în spitale este cam dublul numărului de cazuri din săptămâna precedentă. Deci ne vom îndrepta către 20.000 de cazuri de internări în spitale, mult mai gravă este situația din ATI, pentru că acolo se dă bătălia între viață și moarte și deja vedem o plafonare a capacității de internare. Nu mai sunt paturi.

Scăderea de la ATI se va regăsi în creșterea numărului de decese! Am avut peste 200 de decese ieri și vom vedea sistematic și vom începe să depășim 300 – 400 de decese pe zi în fiecare săptămână”, a completat medicul.

Carantinare si Se închide totul? Rareș Bogdan face anunțul zilei: V-o spun din start

Rareș Bogdan vine cu precizări de ulitmă oră referitoare la o carantină totală. Prim-vicepreședinte PNL susține că în momentul de față economia țării nu va mai rezista în cazul în care restaurantele, dar și alți operatori economici își vor sista activitatea.

Prim-vicepreședinte PNL, Rareș Bogdan susține că economia pur și simplu nu-și mai permite o nouă închidere. În acest context, singurele soluții ale valului 4 COVID țin de vaccinare și de respectarea măsurilor de prevenție.

Totodată, el a vorbit despre situația din spitalele din țară, față de cea din Europa. Potrivit acestuia, în Marea Britanie sau Israel unde s-a vaccinat peste 80% din populație doar 3% din cei infectați ajung la ATI, pe când în România situația este mult mai sumbră.

„Niciun guvern din lumea asta și nimeni nu-și mai permite să introducă carantina, deci această chestiune, v-o spun din start, mă voi opune ei cu toate puterile, că economia trebuie să funcționeze. Am văzut situația din Marea Britanie, din Israel unde avem peste 80% persoane vaccinate, avem infectări față de acum un an mai multe, dar la ATI au ajuns doar 3% din cei infectați. Le recomand românilor să se vaccineze.

În Brașov sunt ocupate toate paturile ATI. Totuși, din cele 78 de persoane la ATI, 77 sunt nevaccinate și una singură e vaccinată. Prin măsuri de prevenție, de vaccinare, măsuri care să nu includă închideri de unități economice, de școli… Economia nu mai rezistă, oamenii nu mai rezistă să le închidem restaurantele, sălile de sport…”, a declarat Rareș Bogdan, pentru B1 TV.

El a mai vorbit și despre o declarație a premierului Cîțu, potrivit căreia Ministerul Sănătății, condus până acum aproape o lună de Ioana Mihăilă (USR PLUS), nu a făcut pregătirile necesare în perspectiva valului 4 COVID.

„Azi, premierul a fost extrem de decent în declarațiile pe care le-a dat, dar a spus o chestiune care a trecut neobservată, a spus: din păcate, observ acum, când Tătaru, Baciu, eu suntem nevoiți să intrăm în străfundurile, intenstinele Ministerului Sănătății, că nu a fost pregătită cum trebuie această situație, că Ministerul Sănătății nu s-a pregătit pentru ce urmează, pentru acest val înfiorător al variantei Delta. A fost trecută cu vederea declarația că nu a apăsat pe ea din decență”, a continuat Rareș Bogdan.

Vaccinarea, singura soluție a valului 4
Prim-vicepreședintele PNL a mai subliniat faptul că singura forumă care poate opri ocuparea locurilor de la ATI este vaccinarea, iar acest lucru se resimte și în Europa.

El a vorbit și despre diferențele din punct de vedere al vaccinării în marile orașe și în comunele din țară. Potrivit acestuia, în Cluj există 58% de persoane vaccinate, pe când în peste 600 de comune din țară există un grad de vaccinare de doar 12%.

Rareș Bogdan speră ca cei din mediul rural să fie convinși în final să se vaccineze, în contextul în care văd ce se întâmplă și pe restul continentului.

„Vă spun ce am făcut, că e situație la nivelul Europei. Am cerut oamenilor, am recomandat oamenilor în caravane pentru vaccinare… Singura formulă care poate opri situațiile de ATI e vaccinarea. Vă asigur că nu sunt deloc încuiați românii, din contră, sunt extrem de deschiși. Aici e vorba de vectorii care popovăduiesc anti-vaccinarea

Nu-s luați foarte mult în seamă de televiziunile de mare audiență și nici de presa online, sunt chiar blocați. Avem o diferență foarte mare, unică la nivel mondial, o diferență colosaă între mediul rural. La Cluj avem 58% persoane vaccinate, la București – 49,2%, la Timișoara – 52,6%, în zonele ultraurbanizate avem spre 60% vaccinare, iar în medii rurale extinse avem sub 20% populație vaccinată. În cele 634 de comune sub 2.000 de locuitori avem 12% grad de vaccinare.

Pentru a reuși să-i convingem pe cei din urban și ruralul mic că trebuie să se vaccineze, trebuie să folosim vectorii credibili la nivelul zonei rurale, primarul, preotul. Călătoresc la Bruxelles, am fost în Germania, Italia, Grecia, Austria, situația e una la nivel european și o singură specificitate are țara asta”, a mai adăugat el.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top