You are here
Home > Actualitate > O vreme cumplită lovește România! ANM a anunțat Cod galben de fenomene extreme
loading...

O vreme cumplită lovește România! ANM a anunțat Cod galben de fenomene extreme

Vremea o ia razna complet în România. ANM a emis cod portocaliu, dar galben de fenomene meteorologice extreme în următoarele ore. Temperaturile scad și ele. Care sunt zonele vizate?

ANM vine cu vești proaste. A fost emis un cod galben valabil în perioada 12 octombrie, ora 14:00 – 13 octombrie, ora 10:00. Potrivit meteorologilor sunt așteptate ploi torențiale, cu cantități importante de apă, dar și intensificări ale vântului.

Astfel, în intervalul menționat, în sud-estul țării vor fi ploi importante cantitativ, iar prin acumulare cantitățile de apă vor depăși 25…35 l/mp, iar pe alocuri, cu precădere în Dobrogea, 40 l/mp. Tot în aceste zone și vântul se va intensifica treptat, cu rafale în general de 50…60 km/h, iar pe litoral de peste 65…70 km/h.

Codul portocaliu est valabil în intervalul 12 octombrie, ora 21:00 – 13 octombrie, ora 10:00. Va fi afectată zona litoralului românesc, de ploi abundente. Potrivit ANM, în intervalul menționat, în zona litoralului va ploua abundent și se vor acumula cantități de apă ce vor depăși local 50…70 l/mp.

Bucureștiul se află și el sub o vreme închisă. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță vreme deosebit de rece. Potrivit meteorologilor, temperaturile maxime vor fi de 13 grade în cursul zilei de marți, dar și miercuri. Totodată, cerul va fi noros şi temporar va ploua, posibil moderat cantitativ, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimă va ajunge la 8 grade, anunță ANM.

Cum va fi vremea în luna octombrie
Vremea rece va continua și în următoarele zile. Potrivit meteorologilor, în săptămâna 11.10.2021 – 18.10.2021, temperaturile vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile. În ceea ce privește regimul pluviometric, acesta va fi excedentar în regiunile sudice și sudestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui deficit local, în regiunile nordice.

O încălzire ușoară va fi observată în săptămâna următoare, 18.10.2021 – 25.10.2021, când, potrivit ANM, temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil ușor mai coborâte local în sud, sud-est și centru. Pe de altă parte, cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane din sud-vestul teritoriului.

Și în ultima săptămână a lunii octombrie temperaturile vor fi normale în toate regiunile, însă însă regimul pluviometric general va fi deficitar în regiunile extracarpatice, dar și local excedentar în cele nordice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Luna noiembrie vine cu o vreme mai bândă. Potrivit meteorologilor, în săptămâna 01.11.2021 – 08.11.2021, temperaturile se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României. În ceea ce privește cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval, ele vor avea o tendință ușor deficitară în regiunile sud-vestice, centrale și nordestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Lasă un răspuns

Top