You are here
Home > Actualitate > Poliția poate intra peste tine în casă fără mandat! Legea care a pus toată România pe jar: Este neconstituțională
loading...

Poliția poate intra peste tine în casă fără mandat! Legea care a pus toată România pe jar: Este neconstituțională

Guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege privind căutarea persoanelor dispărute, însă Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) atrage atenția că anumite prevederi se bat cap în cap cu Constituția României.

Poliția ar putea intra în casele oamenilor fără mandat! CSM spune că nu este constituțional
Concret, Guvernul a trimis Parlamentului, în procedură de urgență, un proiect de lege care prevede ca polițiștii, jandarmii, polițiștii locali și angajații IGSU să poată intra cu forța în locuințele oamenilor sau în sediile unor firme, fără a fi nevoie de un mandat de la judecător, în cazul în care caută o persoană dispărută.

Proiectul de lege al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) mai presupune că organele de poliție să poată intra în imobile și fără acordul proprietarului atunci când există indicii că doar în acest mod au putut înlătura primejdia privind viața sau integritatea fizică a persoanelor aflat în acel loc.

Cum se vor face verificările
În proiectul de lege al MAI mai este notat că în cazul în care există informații că într-un bloc este sechestrată o persoană (bazându-se pe localizarea telefonului de pe care persoana respectivă a sunat la 112 sau în baza altor indicii), atunci organele legii vor efectua căutări în fiecare apartament din bloc, până când vor găsi persoana respectivă.

Un polițist care a lucrat la acest proiect de lege spune că în cazul în care vor exista destul informații în legătură cu o posibilă sechestrare, atunci nu va fi nevoie să fie efectuate verificări în toate apartamentele.

„Verificările în locuinţă şi în imobil se rezumă la verificarea prezenţei fizice în acel spaţiu a persoanei căutate, cu excepţia cazului în care sunt observate indicii despre săvârşirea unei infracţiuni în spaţiul verificat”, se precizează în proiectul de lege al MAI.

De asemenea, proiectul mai spune că ”activităţile realizate pot fi înregistrate cu mijloacele foto-audio-video din dotare, fără consimţământul persoanelor fizice prezente la locul desfăşurării acestora”.

În ce context se va intra peste oameni în locuințe
Proiectul de lege mai arată că, de regulă, forțele de ordine nu vor intra peste oameni în casă sau în sediile firmelor, dacă proprietarii nu își dau acordul. În locuințele unde trăiesc mai multe persoane, dacă una singură nu este de acord cu intrarea poliției în locuință, atunci forțele de ordine nu vor intra.

Cu toate acestea, în cazul în care există indicii că viața persoanei căutate este pusă în pericol, atunci regulile anterior menționate vor fi date uitării, iar poliția va intra peste oameni, ”folosind forţa şi mijloacele din dotare, în mod adecvat şi proporţional”.

Proiectul este criticat de CSM
Proiectul de lege al MAI, care ar putea fi adoptat tacit de către Senat pe 9 decembrie, este criticat de către Consiliul Superior al Magistraturii, care spune că acesta ”ridică probleme de compatibilitate” cu Constituția României.

Președintele CSM, Bogdan Mateescu, a semnat un document în care precizează că ”având în vedere faptul că efectuarea de verificări în imobile aduce în mod evident atingere unor drepturi fundamentale, se pune problema compatibilităţii acestor prevederi cu dispoziţiile constituţionale.”

”Proiectul de lege nu prevede un interval orar în care se pot desfăşura verificările în imobile, deşi în cazul percheziţiei există dispoziţii în acest sens. Cum această activitate este similară percheziţiei domiciliare, mai ales sub aspectul gradului de intruziune în viaţa privată a persoanei respective, lipsa unui interval de timp în care se poate desfăşura ar putea ridica probleme şi din perspectiva compatibilităţii cu art. 27 alin. (4) din Constituţia României”, care prevede că „percheziţiile în timpul nopţii sunt interzise, în afară de cazul infracţiunilor flagrante”, se mai arată în documentul CSM.

O astfel de legislaţie ar fi ajutat în cazul Alexandrei Măceşanu
În expunerea de motive, MAI a notat că aceste verificări ale organelor de ordine sunt diferite în cazul căutărilor de persoane dispărute, subliniind că verificările se vor face doar vizual.

”În realizarea verificărilor se vor inspecta vizual doar acele spaţii în care se poate afla o persoană, fără a fi inspectate minuţios spaţii/obiecte precum sertare, ghivece de flori, tablouri sau buzunare ale hainelor, cum este posibil în cazul percheziţiilor.”, arată MAI.

Amintim că acest proiect de lege vine la doi ani după cazul Caracal, atunci când Alexandra Măceșanu a dispărut fără urmă, deși a apelat numărul de urgență 112. La acea vreme, organele de ordine au declarat că nu au putut interveni deoarece nu au avut instrumentele legale necesare.

“3,2,1 START!❤️ REALITATEA SPORTIVA TV ❤️❤️❤️ #newproject #tvstation si REALITATEA STAR TV ❤️❤️❤️”, a scris Anamaria Prodan pe Instagram.https://www.instagram.com/p/CW8mBJfMHL4/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.capital.ro&rp=%2Fbomba-in-televiziune-ce-e-intre-anamaria-prodan-si-kamara-acum-s-a-aflat-foto.html#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A1725.1999998092651%2C%22ls%22%3A864.7999999523163%2C%22le%22%3A1718.1999998092651%7Dhttps://www.instagram.com/reel/CW9Is43oOGl/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Fwww.capital.ro&rp=%2Fbomba-in-televiziune-ce-e-intre-anamaria-prodan-si-kamara-acum-s-a-aflat-foto.html#%7B%22ci%22%3A1%2C%22os%22%3A1740.5%2C%22ls%22%3A864.7999999523163%2C%22le%22%3A1718.1999998092651%7D

Kamara şi Gabriella vor prezenta împreună matinalul sportiv în fiecare dimineaţă.

“Este bărbatul pe care îl admir şi mă pot sprijini oricând, la orice oră. Ne uneşte dragostea pentru muzică şi amândoi suntem îndrăgostiți de ceea ce facem. Suntem prieteni foarte buni şi eu îi ascultam muzica de la Alb Negru încă de mică. Iar acum ne-am cunoscut”, povestea recent cântăreaţa din Republica Moldova despre Kamara, potrivit Click.ro.

Pe Kamara şi Anamaria Prodan îi uneşte şi altceva

Presa a tot scris, în ultima perioadă, despre o posibilă relaţie pe care Kamara ar fi avut-o, în trecut, cu Corina Caciuc, actuala iubită a lui Laurenţiu Reghecampf.

Kamara a ţinut să lămurească situaţia, explicând că nu a fost vorba despre o relaţie, ei doar întâlnindu-se de câteva ori.

“Formația mea avea turneu prin țară. Habar nu am cum s-a descurcat să ajungă la scenă, spunându-mi că e mare fană a mea, că toată viața a visat să mă cunoască. Eram la Călimănești și nici nu știam de unde era!

La concertele noastre erau mii de femei. Ulterior, am aflat că e din Deva. Nici nu am întrebat-o cum o chema! Eu sunt îndrăgostit de când mă știu de muzică și de copiii mei. În rest este distracție.

Eu nu am locuit cu fata asta. Am văzut-o sporadic de câteva ori, cred, când o chemam pe la mine: cele două seri petrecute la Călimănești și parcă una la mare, una la București și, ultima, la Ploiești.

Atât. Niciodată mai mult de o noapte!”, a explicat Kamara, într-un interviu pentru realitateasportiva.net.

Lasă un răspuns

Top