You are here
Home > Olt > Amenzi usturătoare de 40.000 lei pentru renovările făcute în casă. Acum nici parchetul nu mai ai voie să îl schimbi „după ureche”…
loading...

Amenzi usturătoare de 40.000 lei pentru renovările făcute în casă. Acum nici parchetul nu mai ai voie să îl schimbi „după ureche”…

Renovările făcute în casă fără autorizație de construcție pot aduce, din această vară, amenzi de până la 40.000 de lei, în urma intrării în vigoare a legii 163 din 2016.

Pentru a afla ce lucrări poate executa un om obișnuit în propriul apartament și pentru ce intervenții este necesară o autorizație, am stat de vorbă cu inspectorul și purtătorul de cuvânt din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC), Octavian Brener.

Potrivit specialistului, lucrările minore, precum zugrăvelile sau montarea de gresie, faianță, parchet nu au nevoie de autorizații decât în câteva cazuri speciale,scrie vocea.biz.

”Zugrăvelile, vopsitoriile, gresia, faianța, ceea ce noi numim placări nu necesită autorizație de construcție. Dar, înainte să facă aceste lucrări, Legea 50 din 1991 spune că omul trebuie să vadă dacă locuiește în zonă protejată.

Nu vorbesc de monumentele istorice, unde nu poți să bați un cui fără autorizație. Vorbim de zonele protejate”, spune Octavian Brener.

De regulă, aceste regiuni ale orașelor pot fi găsite pe site-urile primăriilor. Este vorba de acele construcții care fac parte din patrimoniul arhitectural și urbanistic al unei localități.

”Într-o zonă protejată se pot face fără autorizații zugrăveli și vopsitorii exterioare dacă nu se modifică elementele de fațadă și culorile clădirilor.

Pentru restul lucrărilor, până nu se modifică legea, trebuie autorizație pentru orice, chiar și pentru schimbatul parchetului”, spune Octavian Brener.

Termopane, la liber, închiderea balcoanelor, doar cu permis

Octavian Brener spune că montarea termopanelor nu necesită autorizație de construcție, dacă e vorba doar de schimbarea tâmplăriei.

Pentru închiderea unui balcon care în proiect era prevăzut deschis, însă, autorizația de construcție este obligatorie.

”Termopanele pot fi puse fără autorizație, dacă nu vorbim de un monument istoric sau o zonă protejată, cu o singură condiție – să nu fie modificat golul.

Poate fi schimbată tâmplăria pe același gol. Orice schimbare de fațadă sau gol necesită autorizație, indiferent de zona în care se află clădirea.

Închiderea balcoanelor, având în vedere că schimbă fațada clădirii, necesită autorizația de construire. Autorizația de construire este obligatorie”.

Liber la schimbat instalații, aviz pentru dărâmat pereții

Inspectorul din cadrul ISC spune că alte lucrări, precum schimbarea instalației electrice sau a celei sanitare, pot fi realizate fără autorizație, în anumite condiții. Altfel stau însă lucrurile, când se dărâmă sau ridică pereți.

”La schimbarea intalațiilor electrice în apartamente se poate interveni fără autorizație cu condiția de a nu schimba traseele inițiale. Dacă se schimbă traseele inițiale, atunci trebuie autorizație de construire”, spune Octavian Brener.

Pentru dărâmarea zidurilor, chiar dacă nu sunt ziduri de rezistență, este necesară autorizația.

”Chiar dacă nu e un zid de rezistență, trebuie autorizație de construire. Este o intervenție, fie ea la un element structural sau nu, asupra unei clădiri existente”.

De unde se obțin avizele:

Dacă lucrările vizate de un cetățean au nevoie de autorizări, acesta trebuie să meargă la primăria de care aparține.

”Să luăm cazul amenajărilor interioare, dărâmări de pereți etc. Cetățeanul trebuie să meargă la primăria de Sector, dacă vorbim de București.

Acolo se solicită un certificat de urbanism unde precizează: vreau să modific debaraua, vreau să fac unele amenajări, vreau să mai pun niște pereți de gips-carton etc.

După obținerea certificatului de urbanism, mulți se apucă de lucru. Nu! Certificatul de urbanism este un act informativ în care autoritatea publică îți spune ce ai de făcut pentru a obține autorizație.

În primul rând, și asta o spun tuturor, când pleci cu un certificat de urbanism trebuie să citești ce scrie în el până să ajungi acasă. Acestea ajung și la noi și vedem multe greșeli. Ce scrie în certificat trebuie să corespundă ce vrei să faci”, spune Octavian Brener.

După obținerea certificatului de la primărie, următorul pas este apelarea la un expert tehnic în construcții. ”Să zicem că cineva desface o debara.

Este obligat să facă apel la un expert tehnic. Orice proiect începe cu expertiza tehnică. Acest expert vine, face expertiza clădirii și zice dacă se poate sau nu.

Experții sunt independenți și pot fi găsiți pe listele publicate pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.

Expertiza tehnică este baza de la care se pleacă cu proiectul de execuție. În baza expertizei se face proiectul tot de către oameni de specialitate.

Există apoi obligația de a se merge cu proiectul la un verificator de proiecte. Sunt amenzi foarte mari dacă nu se procedează în felul acesta”, spune Octavian Brener.

Potrivit Legii 163, amenzile variază între 20.000 și 40.000 de lei.

Riscurile lucrărilor făcute ”după ureche”

Octavian Brener spune că Inspectoratului de Stat în Construcții îi este greu să verifice ceea ce face un cetățean în propria casă. Atrage însă atenție că lucrările făcute după ureche aduc după sine riscuri serioase.

Un cetățean, dă un exemplu inspectorul, s-a apucat să sape un subsol sub casă fără să anunțe pe nimeni. A murit după ce casa s-a prăbușit peste el.

”Trebuie să știe lumea că o debara pe care vrea să o dea jos este băgată într-un calcul, la momentul la care s-a executat clădirea. Trebuie să vină un expert să spună exact cum afectează structura.

Când vine cutremurul… Riscurile există. Din păcate nici primăria, nici noi nu putem verifica ce face un om în casa lui. Doar dacă există o reclamație

Lasă un răspuns

Top