You are here
Home > NEWS > La Sfântu Gheorghe a început Festivalul kurtoskalacs-ului și al deliciilor dulci
loading...

La Sfântu Gheorghe a început Festivalul kurtoskalacs-ului și al deliciilor dulci

Treisprezece dintre cei mai mari producători de kurtoskalacs (colac secuiesc glazurat cu zahăr ars – n.r) din județele Covasna, Harghita și Mureș participă la Festivalul deliciilor dulci, care se desfășoară sâmbătă și duminică la Sfântu Gheorghe, noteaza agerpres.ro

Evenimentul este organizat de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Județean Covasna, iar în programul zilei de sâmbătă sunt cuprinse, printre altele, un concurs pentru desemnarea celui mai bun kürtőskalács realizat după o rețetă tradițională și prepararea celui mai lung kürtőskalács din lume, care va avea în jur de 15 metri.

În anul 2011, acesta a preparat un tort uriaș, în lungime de cinci metri și jumătate și o greutate de 640 de kilograme, în cinstea aniversării a 550 de ani de la prima atestare documentară a orașului Sfântu Gheorghe.

Cea de-a doua rundă a concursului de preparat kürtőskalács va avea loc duminică, iar juriul va premia cele mai inedite kurtos-uri realizate după rețete proprii.

Tot duminică va avea loc un concurs de preparat clătite, în cadrul căruia va fi desemnată cea mai bună clătită făcută cu apă minerală, dar și cea mai bună apă minerală pentru clătite.

Organizatorii au pregătit și o alee a dulciurilor și apelor minerale, unde pot fi degustate numeroase sortimente de apă minerală, ciocolată și turtă dulce.

Concursurile se vor desfășura în Piața Centrală din Sfântu Gheorghe, unde în toată această perioadă vor avea loc concerte și ateliere de joacă pentru copii.

Consiliul Județean Covasna a demarat în urmă cu aproape trei ani o campanie de promovare a kürtőskalács-ului și a tipărit pliante în 19 limbi pentru a populariza istoricul, precum și modul de preparare a acestei specialități culinare.

Președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor a declarat pentru AGERPRES că originea acestui produs tradițional este foarte veche, însă prima rețetă datează din anul 1784 și provine din actualul județ Covasna, fiind consemnată de către contesa Mikes Maria din Zăbala.

Potrivit acestuia, mai mulți specialiști, care au refăcut „arborele genealogic” al kürtőskalács-ului, au descoperit că acesta are nouă „verișori” în Europa. ”Kürtős” în limba maghiară înseamnă burlan sau horn, iar denumirea produsului provine de la asemănarea cu aceste obiecte.

Festivalul kürtőskalács-ului de la Sfântu Gheorghe se desfășoară sub egida ‘Anul turismului în județul Covasna’.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Top