You are here
Home > Actualitate > Dacă vrei să trăiești 100 de ani, mută-te în această localitate din Italia!
loading...

Dacă vrei să trăiești 100 de ani, mută-te în această localitate din Italia!

Mâncarea proaspătă, mișcarea sau rozmarinul? Într-o localitate din Italia, 300 de oameni au peste 100 de ani. Care este secretul longevității lor? – s-au întrebat oamenii de știință. Rezultatul studiilor i-a surprins chiar și pe ei.

Citeste si: Mare atentie! A decedat după ce a ţinut o cură de slăbire pe baza de bicarbonat de sodiu alimentar.

O echipă de cercetători de la Facultatea de Medicină din San Diego și Universitatea La Sapienza din Roma au studiat recent 300 de persoane, cu vârsta de peste 100 de ani şi toţi din acelaşi sat italian, Acciaroli, pentru a vedea cum reușesc să atingă centenarul și să fie atât de sănătoși.

Citeste si: Cambridge si Oxford au elaborat un program care reconstituie limba vorbita de omul european de acum 8.000 de ani. Cate cuvinte romanesti sunt

În satul Acciaroli, populația depășește cu mult speranţa de viaţă, de 83 de ani, a italienilor, dar sunt și multe persoane care au 100 de ani. Totodată, locuitorii de aici înregistrează cea mai scăzută rată a bolilor de inimă sau a sindromului Alzheimer.

Acesta a fost primul studiu realizat în satul Italian, iar oamenii de ştiinţă au observat că toţi rezidenţii de aici mănâncă foarte mult rozmarin şi cred că dieta este cea care le influenţează longevitatea.

Alan Maisel, medic cardiolog şi profesor la San Diego School of Medicine, a declarat că scopul studiului este să descopere de ce cei 300 de oameni trăiesc atât de mult, prin efectuarea unor analize genetice complete.

În primă fază, cercetătorii au remarcat că în dieta localnicilor din Acciaroli există foarte mult rozmarin, dar şi că fac multe drumeţii lungi pe munte pentru a obţine această plantă.

Un alt cercetător a precizat că cest exerciţiu fizic împământenit în stilul lor de viaţă contribuie şi el clar la vârsta înaintată.

De altfel, Jessica Fishman Levinson, nutriţionist şi cercetător la Nutritioulicious, a arătat că dieta şi stilul de viaţă mediteraneene sunt foarte sănătoase pentru inimă şi previn diabetul de tip 2, anumite forme de cancer şi demenţa.

Cercetătorii și-au propus să afle dacă un singur aliment din dietă, respectiv rozmarinul, este răspunzător de efectele asupra sănătăţii lor sau dacă este vorba despre o combinaţie de mai mulţi factori: consum crescut de fructe, legume, plante, peşte, ulei de măsline ca sursă principală de grăsime, puțin vin și plimbări dese.

În 6 luni de studiu realizat anul trecut, echipa de cercetare a analizat mostre de sânge de la mai mult de 80 de rezidenți și a descoperit un nivel extrem de scăzut de adrenomedulină, un hormon care conferă elasticitate vaselor de sânge.

Nivelul de adrenomedulină a fost similar cu cele pe care le au, în mod normal, de 20 și 30 de ani, au spus cercetătorii.

Oamenii de știință au descoperit ca hormonul „într-o cantitate mult mai redusă pare să acționeze ca un factor puternic de protecție, ajutând dezvoltarea optimă a circulației sângelui.

Echipa de cercetare nu a stabilit încă cauza fenomenului, dar cred că este strâns legată de dietă și de exercițiile fizice, potrivit The Independent.

Ce spun alte studii despre longevitate?

Studiile realizate până acum indică faptul că longevitatea este condiţionată de doi factori esenţiali: genele şi stilul de viaţă. Durata de viaţă a unui individ este determinată în proporţie de 25% de gene, restul de 75% depinzând exclusiv de comportamentul acestuia şi de mediul în care trăieşte.

Pentru a stabili care este comportamentul care conduce la o viaţă cât mai lungă, cercetătorii au identificat în lume mai multe comunităţi ai căror membri ating în proporţie mai mare vârsta de 100 de ani. De la satele montane din Sardinia, Italia, trecând prin comunitatea de adventişti din Loma Linda, California şi până la japonezii ce trăiesc în insulele Okinawa, oamenii de ştiinţă au identificat câteva caracteristici comune.

În ceea ce priveşte dieta, cercetătorii au descoperit că membrii acestor comunităţi cu o longevitate ieşită din comun tind să mănânce rareori carne, plantele şi legumele constituind principalele lor grupe de alimente. De asemenea, viaţa de zi cu zi a acestor persoane include perioade de activitate fizică moderată şi dese interacţiuni sociale cu prieteni şi membri ai familiei.

Citeşte şi: Caz șocant în Marea Britanie: Asistentă româncă, terorizată de vecini.

Lasă un răspuns

Top