You are here
Home > Actualitate > Tradiții și obiceiuri în noaptea de Sfântul Andrei
loading...

Tradiții și obiceiuri în noaptea de Sfântul Andrei

La români, noaptea de Sfântul Andrei este o noapte în care spiritele ies în lume și bântuie alături de cei vii, lupii vorbesc cu grai omenesc, iar oamenii se apără de rele cu ajutorul vrăjilor și a usturoiului.

Oamenii care cred în superstiții sunt speriați de lupii care vorbesc cu grai de om și spun lucruri îngrozitoare. Cei care sunt atacați în noaptea de Sfântul Andrei de acești lupi, se vor transforma în vârcolaci.

În această noapte magică, pentru a ține în cumpănă răul, recurgem la diferite metode care au menirea de a ne proteja.

Românii folosesc usturoiul pretutindeni: se agață la intrare, se unge pragul casei, ușile, geamurile și în general locurile pe unde pot intra în casă spiritele rele, la grajdurile cu animale, dar și la cruciulițele făcute în scop de protecție, pe mâinile copiilor.

Usturoiul are menirea de a ține spiritele rele și strigoii, care bântuie în această noapte străzile, departe de oameni și de animale.
La animale se obișnuiește să se pună busuioc în mâncare și în apă câteva picături de agheasmă tot în scopul de a alunga răul.

O altă superstiție din popor este aceea conform căreia spiritele rele nu vor putea intra în casă dacă gospodinele întorc de cu seară toate cănile sau vasele cu gura în jos.
Fetele care doresc să își vadă ursitul obișnuiesc ca în această noapte să ascundă sub pernă un fir de busuioc pentru a-l visa.

Pentru a afla cum arată iubitul, mai există următoarea modalitate: fata ține în mână două lumânări aprinse și privește într-un pahar cu apă în care s-a pus o verighetă sfințită.

Un alt obicei, este acela ca gospodarii, de Sfântul Andrei, să pună grâu la încolțit pentru a afla cum va fi recolta de anul viitor, dar și cât de prosperă le va fi casa și familia în anul care vine.

Așa cum este vremea în noaptea de Sfântul Andrei, așa va fi iarna care urmează. Dacă în această noapte oamenii au parte de un cer senin, iarna care vine va fi una blândă.

Lasă un răspuns

Top