You are here
Home > NEWS > Articole > ULTIMA ORA: Abrogarea pensiilor speciale, respinsă în Senat „propunere depusă de USR”
loading...

ULTIMA ORA: Abrogarea pensiilor speciale, respinsă în Senat „propunere depusă de USR”

Comisia de muncă din Senat a dat, marți, un raport negativ propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, propunere depusă de USR. La vot, senatorii PNL și PMP s-au abținut. Depusă în octombrie 2017, propunerea legislativă vizează desființarea pensiilor speciale, urmând să rămană doar două excepții: pensiile militare și pensiile magistraților.

Cu alte cuvinte, dacă proiectul ar deveni lege, ar rămane fără pensii speciale parlamentării, funcționării publici parlamentari, personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar din instanțele judecătoresti și din parchete, membrii corpului diplomatic, membrii Curții de Conturi și cei ai Curții Constituționale.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, „numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale este de 6, 6 miliarde lei în 2017 (… ). În aceste condiții, trebuie amintit că pensiile reprezintă principală cheltuială a bugetului general consolidat, ajungând la 25% din cheltuielile statului (următoarea cea mai mare cheltuială fiind sănătatea care ocupă doar 12% din buget) „.

Comisia de muncă a dat, marți, un raport negativ la această initiativă, în condițiile în care și Comisia pentru buget-finanțe dăduse un aviz negativ. În Comisia de muncă din Senat, PSD are cinci reprezentanți, iar UDMR, unul. Raportul negativ a fost insă posibil prin abținerea reprezentanților PNL și PMP, după cum a precizat senatoarea USR Florina Presadă, membru în Comisia de muncă.

Lasă un răspuns

Top